Crkva Sv. Siksta – Ladići

Crkva Sv. Siksta nalazi se poviše sela Ladići u obzidanom groblju gdje se danas pokapaju mještani okolnih sela. Izgrađena je u XII. st. i tada je oko nje bio benediktinski samostan. Kasnije je to postao pavlinski hospicij pod upravom supetarskog samostana. Pošto su oni bili jedan u mletačkom a drugi u austrijskom teritoriju, znalo je doći i do sukoba.

Crkva je jednobrodna kamena građevina a iz sjeverozapadnog kuta izlazi romanički zvonik koji sa zapadne strane ima kod zvona biforu a na ostalim stranama po jedan otvor. Pod je popločan kamenim škriljama a u njemu ima nekoliko rakva u koje su bili pokopani neki od posljednjih fratara. Imena su im gotovo sva domaća: Dubravac, Riman, Miljas, Miličić, Petrović i Vodovičić.

Oltarna pala je drvena a prikazuje se tri sveca, onaj u sredini je sv. Sikst, bočno su sv. Mihovil u vojničkoj odori i sv. Josip. Gore, u ključu luka je prikaz Boga Oca i Stvoritelja a na vrhu u trokutu je Bogorodica s Djetetom. Ovaj oltar po nekim motivima veoma sliči na onog iz crkve sv. Margarete iz Jurala.

Anton Meden