KANFANAR – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća preksinoć je obilježen Dan općine, koji se slavi zajedno s blagdanom Sv. Sofije, zaštitnice Dvigrada, mjesta iz kojeg su stanovnici iselili u srednjem vijeku zbog kuge i osnovali Kanfanar. Načelnik Anton Modesto naglasio je da je to područje bogato povijesnim spomenicima, tradicijom, ali i velikim mogućnostima. Najveća se otvara ostvarenjem sporazuma s TDR-om, temeljem kojeg se u općinskom središtu gradi industrijska zona – već je dovršena suvremena prometnica s infrastrukturom, a uskoro bi se trebao početi graditi vodovod, te potom i osigurati opskrba električnom energijom.

Modesto je ukazao i na ostale potencijale općine, posebno se osvrnuvši na planove koji nastaju oko čvorišta Istarskog ipsilona. S očuvanim povijesnim spomenicima i krajolikom Kanfanar ima i perspektivu u razvoju seoskog turizma, a s plodnim oranicama u Limskoj dragi i u razvoju poljoprivrede.

Govoreći o komunalnim zahvatima izvedenim u protekloj godini, načelnik je posebno naglasio otvaranje odlagališta za inertni i metalni otpad u Kontradi i Kanfanaru, koje će uz organizirani odvoz kućnog otpada pridonijeti očuvanju okoliša. U posljednjih godinu dana dovršena je rekonstrukcija Ulice 16. rujna s izmjenom dotrajale komunalne infrastrukture, a sanirane su i brojne prometnice na području općine. Napravljen je projekt proširenja groblja u Ladićima pa će se nakon dobivanja lokacijske dozvole nastaviti s aktivnostima. Uz brojne komunalne radove u tijeku je sanacija javne rasvjete, a priprema se projekt novih elektroinstalacija u Juralu. Nedavno je počela i rekonstrukcija općinske zgrade.

Usto, Općina je ove godine izdala prvi turistički vodič, predstavljen je zbornik o Ivanu Rabaru, velikanu hrvatske pedagogije i povijesti, rođenom u Ladićima, a na trgu u Kanfanaru postavljen je spomenik župniku Marcu Zelcu, stradalom za fašističkog režima u Drugom svjetskom ratu. Jednim od najvećih svojih dometa Kanfanarci smatraju, naglasio je Modesto, pokretanje smotre istarskog goveda, koja je pridonijela očuvanju tog istarskog diva.

U ime Istarske županije sudionike svečane sjednice pozdravio ]e Oriano Otočan, šef ureda župana. Naglasivši primjerenu suradnju Kan-fanara i Županije, Otočan je najavio daljnju potporu smotri istarskog goveda i obnovi drevnog Dvigrada.

U nastavku svečanosti izveden je kulturno-umjetnički program koji su priredili »Dvegrajci«, udruga za čuvanje i promociju nasljeđa Kanfanarštine. U programu su nastupili KUD Dvigrad i pjesnikinja Marija Maretić, koja je kazivala svoje stihove posvećene Dvigradu. Istodobno, prvi je put predstavljen dio bogate zbirke arheoloških nalaza iz Dvigrada, koja se čuva u Arheološkom muzeju Istre i franjevačkom samostanu u Puli.

Predsjednik »Dvegrajaca« Anton Meden tom je prigodom podsjetio na staru ideju o otvaranju muzeja Dvigrada u Kanfanaru, u kojem bi se izložili arheološki nalazi pronađeni u tom drevnom gradu.

A. POKRAJAC – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)