Kako očuvati i zaštiti kulturno naslijeđe

KANFANAR – U OŠ „Petar Studenac“ okupilo se tridesetak kulturnih entuzijasta s područja Istre, između kojima poznati stručnjaci iz oblasti kulture, znanosti, arheologije, etnologije, povijesti, isto tako crkvenog, javnog i gospodarskog života, koji su se odazvali pozivu inicijativna odbora Udruge »Dvegrajci« za njeno osnivanje. Cilj i zadatak ove Udruge je očuvanje i promicanje naslijeđene kulturne baštine, osobito važnih lokaliteta poput Dvigrada ili Romualdove pećine, kao i cijele Kanfanarštine – kako je to istakao inicijator ovog skupa Antun Meden. Dakako, iz opširne i konstruktivne rasprave, kojoj su ton davali poznati stručnjaci na ovom području djelatnosti, od arhitekte i kipara Antonia Rubbija, koji ovo područje predobro poznaje, a obrađivao ga je i kao stručnjak nekadašnje rovinjske općine, Marino Baldini iz porečkog Narodnog muzeja, Tihana Fabijanić Stepinac, ispred ICAM-a, do Marijana Jelinčića iz Povijesnog arhiva Pazin…, vidljiva je težnja samih Kanfanaraca, okupljenih oko ove Udruge, da učine jednu svekoliko kulturnopovijesnu sintezu građe i područja u jednu moguću monografiju – zbornik.

Da bi se takvo što odista moglo ubrzo realizirati govore i činjenice da 1996. Kanfanarština obilježava 900. obljetnicu od prvog spomena imena, što svakako traži jedan stručan i opširan prikaz. Zadovoljstvo je to što je već podosta materijala i građe donekle obrađeno u raznim djelima, knjigama, zbornicima i kod mnogih autora, što je potrebno objediniti i objaviti u jedno novo djelo. To bi bio i prvi konkretan zadatak Udruge „Dvegrajci“ i izabranog rukovodstva, počevši od jednog uredničkog odbora koji će okupiti radove i autore, pa sve do podrške onih koji bi pripremali jedan znanstveni skup, a rezultat kojega bi bila ta željena monografija – zbornik.

Bez sumnje će „Dvegrajci“ uspjeti u svojoj namjeri, tim više jer su se samom osnivanju Udruge odazvali prije svega oni koji potječi s ovog područja a u životu i utjecaju ove županije zauzimaju značajne uloge. Bez obzira što na samom činu osnivanja nisu bili prisutni i »politički« predstavnici općine i županije. Također, ovo udruženje je dijelom potaknuto i kroz samu mjesnu školu, a ravnateljica škole Ana Gjenero najavila je kao prve zadatke samih učenika i nastavnika edukativan rad na zaštiti i očuvanju okoline, upoznavanju s kulturnim naslijeđem užeg zavičaja, te kroz tzv. ljetnu školu i radionice te konkretan rad i kreiranje.

M. ĆURIĆ – Glas Istre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *