KANFANAR – U galeriji Malenica je uz Praznik rada otvorena posthumna izložba fotografija Guerina Sošića. Sošić je bio snimatelj rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, pa je svojom podvodnom kamerom obišao cijeli Jadran. Punih 33 godine snimao je morske organizme u moru i u CIM-u pomoću mikroskopa.

Kao ljubitelj prirode volio je fotografirati i etnografske elemente. U Malenici se stoga uz fotografije morskih organizama mogu vidjeti i snimke kažuna, koji vjerojatno više ne izgledaju onako kakvi su na slikama. Izložene su i kartoline podvodnog svijeta, koje je CIM izdavao s motivima fotografija Guerina Sošića.

Otvarajući izložbu Gordana Ružić Schrimer je rekla da se Guerino Sošić podvodnim snimanjem počeo baviti još u šezdesetim godinama prošlog stoljeIJa, snimajući u crno-bijeloj tehnici. Uz morske dubine slikao je kažune i ruralne građevine po cijeloj Istri, pa su mu radovi bili objavljivani na kalendarima.

Uz CIM surađivao je s rovinjskim Zavičajnim muzejom i Centrom za povijesna istraživanja te Narodnim sveučilištem u Trstu, gdje su pohranjeni brojni njegovi radovi.

Osamdesetih godina dobio je novu tehniku, pa je snimao s novim elanom. Posebno je volio snimati pod mikroskopom, objavljujući fotografije svijeta koji je nevidljiv golim okom. Svojim je radovima sudjelovao na brojnim domaćim i stranim izložbama, dobivši više vrijednih nagrada.

Na žalost, početkom devedesetih je obolio. Jedanaest godina se borio sa opakom bolesti, a uz obitelj najveća mu je utjeha bila fotografija. Sređivao je svoj bogati arhiv, ne samo slika i dijapozitiva već i bogate literature i opreme, koja se još čuva u njegovoj kući.

O radu Guerina Sošića govorili su supruga Marija, načelnik Sandro Jurman i predsjednik udruge Dvegrajci Anton Meden. Marija Maretić je na otvaranju izložbe, koja će biti otvorena do 8. svibnja, govorila stihove iz svojih zbirki poezije na čakavskom jeziku.

Glas Istre – Aldo Pokrajac

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)