KANFANAR – Kanfanarska udruga za čuvanje i promicanje naslijeđa Dvegrajci planira obnovu još jedne stare tradicije, održavanja hodočašća do Romualdove pećine. Ove se godine naime obilježava 1000. obljetnica od misionarskog dolaska sv. Romualda na područje Istre. Redovnik iz reda benediktinaca dijelom je svoga isposničkog života proboravio u pećini na sjevernom dijelu brda sv. Martin, iznad Limskog kanala, po čemu je ova pećina i dobila ime. Na blagdan sv. Romualda, u lipnju, bio je običaj da se do pećine hodočasti. Nakon Drugog svjetskog rata i ovaj je običaj, uz mnoge druge, ukinut.

Udruga Dvegrajci, koja promiče povijesne i prirodne znamenitosti Kanfanara, s kanfanarskom će župom ove godine obnoviti staru tradiciju. Na hodočašće će uz crkvene veledostojnike pozvati i benediktince iz samostana u Raveni, iz čijih je redova sv. Romualdo potekao.

Ove godine dovršit će se prijevod još jednog starog kanfanarskog rukopisa, što su također inicirali Dvegrajci, i koji bi potom trebao biti otisnut. Prof. Jakov Jelinčić iz pazinskog Arhiva prevodi starolatinski tekst Dvigradskog statuta, koji je nastao početkom XIV. stoljeća.

Usto, udruga će ove godine organizirati predavanje i izložbu o iskopinama koje su pronađene za posljednjih istraživanja Dvigrada, a koje datiraju iz VII. stoljeća. Predstavnici Dvegrajaca sudjelovat će na drugom dijelu simpozija o životnom dijelu prof. Ivana Rabara, rodom iz Ladica, koji će se nakon prošlogodišnjeg prvog održanog u Kanfanaru, ove godine održati u Osijeku, gdje je ovaj znameniti znanstvenik i pedagog dugo godina službovao. Udruga će organizirati i drugi pohod spomenicima hrvatske pismenosti. Nakon što je prošle godine posjećena Bašćanska ploča, Dvegrajci će ove godine na Cres u Valun, kako bi razgledali Valunsku ploču.

Najavljuju također samostalne izložbe članova udruge Olge Vicel i Marčela Starčića. Na godišnjoj skupštini Dvegrajaca, održanoj u subotu, pohvaljen je rad ovih umjetnika. Olga Vicel je, naime, tijekom prošle godine uz skupne, održala i samostalne izložbe svojih radova u Zagrebu, Vrbovcu i Pazinu, dok je Starčić, uz ostalo, izradio nadnaravnu skulpturu istarskog vola i tri monolita, postavljena uz crkvi Sv. Marije Svetomore. Pohvaljene su i dugogodišnje članice udruge Amadea Marić i Vilma Unukić koje su prošle godine dobile nagrade za životno djelo. Uz novčanu potporu kanfanarske općine Udruga Dvegrajci je prošle godine dobila i prostorije za svoj rad u starom kanfanarskom mlinu. Prostorije su međutim u lošem stanju, pa će se teško osigurati sredstva za njihovu obnovu.

A. POKRAJAC – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)