Nakon šest stoljeća, opet Dvigradski statut

KANFANAR – Nakon šest stoljeća, feudalni statut Dvigrada, nekada najmoćnijeg srednjovjekovnog grada u Istri, ponovo će ugledati svjetlo dana, u sklopu projekta transkripcije, prevođenja i stručne obrade istarskih statuta koji se čuvaju u pazinskom Državnom arhivu.

Šest godina rada Taj projekt prekjučer su u kanfanarskoj školi Petra Studenca predstavili mr. Jakov Jelinčić, koji na inicijativu Udruge za čuvanje kanfanarske baštine “Dvegrajci”, već šest godina radi na tomu pravnom dokumentu, i ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Tajana Ujčić.

Dvigradski statut vjerojatno je nastao polovicom 14. stoljeća, a mletački dužd ga je odobrio 1428. godine. Nakon Eufrazijane i pulske Arene, istarski statuti mogu se svrstati na treće mjesto po svojoj kulturno-povijesnoj vrijednosti jer svjedoče o pravno utemeljenom životu u istarskim gradovima još kada to nije imala većina europskih gradova – rekao je tom prigodom mr. Jakov Jelinčić.

Tekst izvornika pisan je na srednjovjekovnom latinskom jeziku i to je tipičan feudalni zakonik u kojem se, primjerice, propisuje odsijecanje ruke za kradu, ali i notaru za izdavanje lažne isprave.

Visoke globe

Propisuje se i plaćanje visokih globa za klevetu nevinih žena, prodaju mesa uginule životinje, bacanje smeća i prolijevanje prljave vode na ulicu. To su na predstavljanju Statuta na latinskom i u hrvatskom prijevodu pro-čitali pazinski gimnazijalci Rita Meden i Ivan Perišić. Općina Kanfanar iz svog proračuna već je izdvojila dio novca za tiskanje Statuta, a realizaciju cijelog projekta obrade dvadesetak istarskih srednjovjekovnih statuta pomoći će županija.

FRANJO ŽERAVICA – Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *