POREČ – Akti XIII. međunarodnog kongresa za ranokršćanski arheologiju, koji je prije četiri godine održan u Splitu i Poreču, trebali su odavno izaći iz tiska, ali zakazali su sponzori i financijeri, rekao je dr. Emilio Marin, direktor Arheološkog muzeja u Splitu i jedan od urednika knjige. Ipak, u tisku je prvi od tri toma, a Marin se nada da će do kraja izaći i druga dva, od ukupno 2500 stranica.

U porečkom Zavičajnom muzeju predstavljene su zapravo »špalte« prve knjige… »Nategnuta promocija«, ali iznimno prigodna na dan proslave uvrštenja Eufrazijane na UNESCO-vu listu. Naime, u jednom od svečarskih slova, objavljenih u prvom tomu, prvi puta je javno, prije četiri godine, spomenuta činjenica da je pokrenut postupak uvrštenja Eufrazijane. Za XIII. kongres Vatikan je prigodno izradio poštanske marke redom s motivima iz Eufrazijane, a na dan proslave njezina uvrštenja, na prigodnim kovertama stoje poštanske marke tiskane za Kongres u Hrvatskoj – nabrojio je Marin, zaključujući: »Eufrazijana je pretekla Akte XIII. kongresa«. Dva poludovršena primjerka prvog toma »Akata« dr. Emilio Marin, direktor Arheološkog muzeja u Splitu, darovao je porečkom muzeju i porečkom gradonačelniku.

»Ova zavičajna čitanka ne može se mjeriti s Aktima kongresa«, rekao je dr. Josip Bratulić, promovirajući zbornik »Kanfanar i Kanfanarština«. Govoreći o kulturnopovijesnoj baštini Kanfanarštine u svjetlu proslave uvrštenja Eufrazijane na listu UNESCO-a, Bratulić je zavapio: »Kakva bi to sreća bila da je Dvigrad uspio sačuvati barem elementarni život do današnjih dana!«. Zbornik o Kanfanarštini, rečeno je, knjiga je bez znanstvanih pretenzija, načinjena s ljubavlju prema zavičaju, kakvu bi trebao imati svaki istarski kraj.

O zborniku je na svoj, jedinstveni način govorio i akademik Branko Fučić, napomenuvši da svojim doprinosom u knjizi »…nije htio gnjaviti trinaestom nogom stonoge«, već je tekst napisao tako da ga može razumjeti široki krug čitatelja. Pisao je o »Šarenom majstoru« i o tome na promociji govorio živo, sažeto i kratko, mjereći sam sebi vrijeme. A prigoda je bila barem dvostruka, jer je toga dana akademik navršio 78 godina.

Nakon promocije dvaju knjiga u Zavičajnom muzeju prikazan je i video film o Eufrazijani, te film o istarskoj baštini, zajednički rad dr Radovana Ivančevića i Arsena Dedića.

S. MATEJČIĆ – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)