Marijada, predstavljanje radova pjesnikinja po imenu Marija, održana je osmi put ispred društvenog doma u Maružinima. Marijadu je predvodila Marija Sošić koja je naglasila da je ona u režiji udruge Dvegrajci, a posvećena skorom Danu općine te Mariji od Ružara.

Riječ je o manifestaciji koja okuplja pjesnikinje te sve koje gaje ljubav prema čakavskoj riječi, a večer domaćih stihova otvorila je Malvina Mileta iz Nedeščine sa šaljivim skečom na račun aktualnih političkih tema.

Svoje su nove stihove govorile Marija Palaziol iz Rovinja, Marija Kovač iz Grižani, Marija Družeta iz Pomera, Marija Ribarić iz Buzeta, Marija Maretić rodom iz Maružini, prvi put Marija Peruško iz Medulina koja je nedavno izdala i rječnik medulinskog govora te Marija Sošić iz Sošići. Dio ovih stihova bit će objavljen u četvrtoj po redu Kolani besid, zbirci pjesama koja okuplja pjesnikinje iz Istre po imenu Marija.

Osim domaće riječi Mileta je predstavila i japansku poeziju haiku, te hajge – spoj fotografije i stihova u haiku formi. Skup je okončao tako što je svaka pjesnikinja na svom čakavskom narječju izgovorila nekoliko riječi poput čarapa i haljina, a potom zaključila rečenicom “Rado dolazimo u Maružine. Hvala im.”, a što je pokazalo bogatstvo i različitost govora na tako malom teritoriju kao što je Istra.

Uslijedila je razmjena poklona načelniku Općine Kanfanar Sandru Jurmanu koji je pozdravio sve prisutne te pročelniku Sanjinu Dimiću Boljunčiću, dok je Anton Meden iz udruge Dvegrajci pjesnikinjama uručio poklon. Druženje je nastavljeno uz iće i piće te opušteni razgovor između pjesnikinja i publike.

Program su uveličali i nastupi članica KUD-a Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela koje su se predstavile recitacijom i pjesmom na tanko i debelo, te najmlađi članovi kanfanarskog KUD-a Dvigrad. (M. MEDIĆ)

Glas Istre, 20.09.2011. (web)

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)