KANFANAR – Zahvaljujući inicijativi udruge Dvegrajci u povodu Dana općine u predvorju osnovne škole je prvi put u Kanfanaru postavljena izložba arheoloških nalaza s područja starog grada Dvigrada. Pod nazivom »Dvigrad od prapovijesti do njegovog napuštanja« u tri posebna dijela prikazani su najznačajnijih pronađeni nalazi iz prapovijesti, ranosrednjovjekovnog razdoblja i visokog srednjeg vijeka.

Kristina Mihovilić, ravnateljica Arheološkog muzeja Istre je uz otvaranje izložbe istakla da su izloženi nalazi pronađeni prilikom dosadašnjih istraživanja rađenih uz suradnju sa Zavičajnim muzejom Rovinja. Sadašnji radovi na obnovi Dvigrada, tijekom kojeg se vrše iskopavanja, mogli bi dovesti do novih pronalazaka iz antike i brončanog doba, do kada seže povijest drevnog grada. Dvigrad, napušten u prvoj polovici 17. stoljeća, ostao je okamenjena slika istarskog srednjovjekovnog kaštela, s obrambenim kulama i zidinama, malim stambenim i komunalnim objektima, što se zbijeni nižu po uličicama raspoređenim u obliku paukove mreže po gradskim terasama. U dosadašnjim arheološkim radovima u Dvigradu pronađeni su fragmenti lonaca iz srednjeg brončanog doba i antike, a izloženi su u Kanfanaru.

Ljubica Širec, koje je obrađivala nalaze iz Dvigrada iz ranosrednjovjekovnog razdoblja, istakla je da su u crkvi sv. Sofije pronađene najstarije karolinške freske u Hrvatskoj s potpisom majstora Johanesa Butine, kao i vrijedna kamena plastika s motivima pletera. Pronađeni su i brojni uporabni predmeti, od kućanskih do ratnih, nakit i luksuzni predmeti svakodnevne uporabe. Fina Juroš – Monfardin je pak naglasila značaj nalaza iz visokog srednjeg vijeka kojeg je ona obrađivala. Pronađeni dijelovi bojane i glazirane keramike te stakleno posuđe, uglavnom uvezene iz Italije, pokazuju da je Dvigrad imao razvijenu trgovinu i bogate stanovnike.

Prva kanfanarska izložba o Dvigradu ostvarena suradnjom Dvegrajaca i Arheološkog muzeja Istre postavljena je pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar. U nedostatku adekvatnijeg prostora postavljena je u prostorima OŠ Petra Studenca, pa će se moći pogledati samo ovaj tjedan.

A.Pokrajac – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)