Istražujući navode pokojnog Branka Fučića, restauratori iz pulskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture provode arheološke i konzervatorske radove u crkvi Gospe od Snijega u selu Maružini, istočno od Kanfanara. Ona se nalazi na mjestu gdje se sastaju granice općina Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj, pa je u »Istarskom razvodu« jedan njen ugao opisan kao kunfin tri susjedna područja, što će se također istražiti.

Istraživanja dr. Branka Fučića

Početna istraživanja potvrdila su Fučićeve navode da je sadašnja crkva Gospe od Snijega izgrađena na temeljima starije. Nakon što je uklonjeno kameno popločenje crkve da bi se istraživali temelji, pronađeni su lijepo izrezbareni dijelovi kamene plastike.

Najbolje su očuvani dijelovi pregrade oltara, na kojima se vidi raster po kojem je izveden doborez u kamenu. Urezani pleter je tako oblikovan da se u geometrijskom nizu redaju križevi i kvadrati, na čijim se plohama nalaze izrezbarene figure. U jednim kvadratima su urezani likovi dva goluba koji piju nektar iz cvijeta, u drugima je cvijet margareta. Uz pleter, to su motivi koji su se rezbarili u kamenu u predromaničko doba, u 8. i 9. stoljeću, pa je u to vrijeme datirana i stara crkva u Maružinima, na čijim je temeljima izgrađena nova.

Zanimljivo je da su nakon skidanja kamenog popločenja pronađeni i dijelovi antičkih građevina. Restauratori će detaljnijim istraživanjima pokušati odgonetnuti od kuda su dospjeli na ovaj lokalitet. Velika je vjerojatnost da je sadašnja crkva treća građevina koja je izgrađena na tom mjestu i da je tu nekad bilo i antičko zdanje, što je čest običaj sa sakralnim zdanjima. Restauratori su u zidovima pronašli pozicije na kojima je novi zid dozidan na stari. Budući da je unutrašnja žbuka, načinjena od zemlje i vapna, u lošem stanju, počelo je njeno skidanje. U nastavku zida su tako primijećeni elementi nekadašnjih prozora, koji su kasnije zazidani. Žbuka je skinuta do visine ostataka freski, koje će se konzervirati. Vođeni Fučićevim i drugim zapisima restauratori su zavirili i u vanjski dio crkve. Na nekoliko pozicija je skinuta žbuka, a istražne sonde su pokazale da su i na vanjskim dijelovima zida uočljivi ostaci predromaničke crkve.

Za dosadašnje radove utrošeno 50 tisuća kuna

Kako nam je rekao povjesničar umjetnosti iz Konzervatorskog odjela Željko Bistrović, radovi će za sada stati jer su potrošena ovogodišnja sredstva koja je za restauriranje crkve odobrilo Ministarstvo kulture. Za dosadašnje radove utrošeno je 50 tisuća kuna, a izveo ih je specijalizirani obrt Mladena Medančića iz Sutivanca. Uz Bistrovića u istraživanju crkve sudjelovao je i restaurator Arheološkog muzeja Istre Slobodan Božičković. Kako nam je rekao Bistrović, u nastavku će se skinuti cjelokupna vanjska žbuka, koja je izrađena s cementom pa zidovi ne »dišu«, zbog čega propada i unutrašnja. I vanjski i unutrašnji zidovi ožbukat će se vapnenom žbukom. Uz ostatke fresaka u zidovima će se ostaviti i stari prozori, koji će se prekriti staklom i prigodno osvijetliti, kako je to izvedeno i u obližnjoj crkvi Sv. Agate. Ostaci kamene plastike bit će izloženi u malom lapidariju koji će se urediti u crkvi. Uredit će se i preslica crkve, ispred koje će se postaviti pano s detaljima o njenim arheološkim nalazima.

A. POKRAJAC – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)