SOŠIĆI – Udruga za očuvanje i promociju nasljeđa Dvegrajci organizirala je prošlog vikenda čišćenje jednog od najznačajnijih spomenika iz brončanog doba Istre kupolaste grobnice na brdu Maklavun. Prva takva grobnica pronađena na našem području mikenskog je tipa, slična onima kakve su se gradile u Grčkoj, a datira u razdoblje između 1500. i 1200. godine prije naše ere.

Kako nam je rekla Kristina Mihovilić iz Arheološkog muzeja Istre, koja se pridružila akciji, Maklavun, koji posjećuju brojni poznavatelji povijesti Istre, uređuje se svakih nekoliko godina. U svibnju će se u Udinama održati međunarodni znanstveni skup o arheološkim nalazima i grobnicama iz bakrenog i brončanog doba. Prema programu, sudionici skupa će obići Maklavun, Monkodonju i Mušego na Rovinjštini.

Maklavun je dospio u središte zanimanja javnosti kada mu je priprijetilo širenje kamenoloma, koji je već odlomio dobar dio brda na kojem se nalazište nalazi. Nakon brojnih protesta arheologa i ekologa rješenje je nađeno u postavljenju metalne ograde, kojom je obilježena granica preko koje se kamenolom ne može širiti. U novije vrijeme za Maklavun se zanimaju i astronomi jer je otkriveno da je građen i za praćenje Sunčevog solsticija.

A. P. – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)