KANFANAR – Članovi udruge Dvegrajci i njihovi prijatelji proteklih su dana čistili ruševne zidine staroga samostana Sv. Petronile, na putu prema Dvigradu. S ostataka zidina uklonjeno je raslinje, kako bi se spriječilo njihovo urušavanje. Potom je pokošena trava, a uklonjeno raslinje će zbrinuti Općina Kanfanar.

Kako nam je rekao predsjednik Dvegrajaca Anton Meden, ujedno i tajnik kanfanarske turističke zajednice, cilj je udruge zaštita ostataka samostana od daljnjeg propadanja. U lipnju će Kanfanar i ostatke samostana, koji je 980. godine utemeljio sv. Romualdo, posjetiti njegovi nasljednici, fratri iz reda kamaldonjana iz Ravenne. Fratri kamaldonjani, kao jedna od frakcija benediktinaca, predanim prosvjetiteljskim radom u samostanu unaprijedili su Kanfanarštinu. Sv. Romualdo rođen je u Ravenni, a na područje Kanfanara je došao za svog pustinjačkog života, kada je putovao i poticao na osnivanje samostana. Hrabro se borio protiv lošeg ponašanja ondašnjih monaha, vježbajući se u krepostima i težeći savršenom životu. Na prijelazu između dva tisućljeća boravio je u spilji nad Limskim kanalom, koja nosi njegovo ime. Umro je u Italiji u samostanu Valle di Castro 1027.

Samostan Sv. Petronile sagrađen je na zaravanku Vela Varda, iznad sjevernog ruba Limske drage. Njegovi su posjedi sezali od Kanfanara, preko plodne Drage, sve do Sv. Lovreča. Sv. Petronile sagrađena je u romaničkom stilu, imala je tri lađe i četverokutni prezbiterij. Od nekadašnjeg samostana raspoznaju se ruševni zidovi, a djelomično je sačuvana cisterna. Od stare romaničke crkve ostali su samo rubni zidovi. Neko vrijeme u 18. stoljeću je prostor samostana služio kao groblje. Kada je Kanfanar izgradio novo groblje, kilometar bliže naselju, župa i vjernici su mu nadjenuli ime Sv. Petronile, a svetici je posvećena i kapela, izgrađena uz južni zid.

A. POKRAJAC – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)