KANFANAR – Pod pokroviteljstvom Općine i u organizaciji udruge »Dvegrajci« i Speleološkog društva »Istra« iz Pazina, proteklog je vikenda očišćena jama kod sela Burici, jedna od najljepših u istarskom podzemlju. Pazinski speleolozi koji su sudjelovali u istraživanju ove jame spremno su se odazvali pozivu Dvegrajaca pa je iz podzemlja uklonjen godinama ondje odlagan otpad. Ulaz u jamu je uzak pa se razmišljalo i o njegovu zatvaranju, ali bi to onemogućilo prolaz šišmiša koji ondje obitavaju. Stoga je odlučeno da se pregradi rešetkama.

Predsjednik SDa »Istra« Radenko Sloković rekao nam je da će se posjetitelji jame sada moći spustiti na očišćenu površinu, a ne na smeće, kao što je to bilo prije. Pazinski speleolozi stalno obilaze istarske spilje, a u onu kod Burica spuštali su u posljednje dvije godine 20ak puta. Ističu da su zgroženi devastacijom koju čine neodgovorni posjetitelji lomljenjem kamenih ukrasa, stvaranih stoljećima. U posljednjih godinu dana devastirane su tako jame u Feštinima i Modrušanima, a nekoliko je puta provaljeno u Romualdovu pećinu u Limskom kanalu. To je zabilježeno i objavljeno na web stranicama društva »Eko Pazin« www.ice.hr/ekopazin/podzemlje htm.

Speleolozi su razgovarali s »Dvegrajcima« i načelnikom općine Antonom Modestom o potrebi osnivanja sekcije u Kanfanaru koja bi skrbila o brojnim jamama na području ove općine.

Jamu kod sela Burici 1996. godine počeli su istraživati speleolozi iz Pazina i Poreča. Dosad je istražena do 127 metara dubine. Zanimljivo je da se odmah po ulazu u jamu na 15 metara stiže u dvoranu bogatu sigama. Nakon prolaza kroz pukotinu stiže se u veću, s brojnim stalaktitima, stalagmitima, stupovima i draperijama od bijele do crvenkaste boje. Između njih je slap visine pet metara, koji se slijeva rubom dvorane dugačke 20 metara i nestaje u uskoj pukotini. Voda se potom opet pojavljuje u nižim dijelovima. Posred dvorane je otvor širine 70 centimetara, koji se spušta 40 metara u dubinu do manjeg proširenja.

Posljednja istraživanja pokazala su da od velike dvorane pet prolaza vodi do manjih u većim dubinama. Jamu u Burićima moći će posjetiti manje grupe znatiželjnika i to pod vodstvom speleologa. Trebala bi ući u krug istarskih podzemnih atrakcija koje će se moći organizirano obilaziti. O istraživanjima te jame speleolozi »Istre« sastavili su poseban elaborat i poslali ga »Naturi Histrici«, s kojom usko surađuju i koja upravlja njome. Ta je ustanova Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja uputila zahtjev za proglašenjem jame u Burićima geološkomorfološkim spomenikom prirode, što je sad u tijeku.

A. POKRAJAC – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)