Ruševine Sv. Petronile*

Negdje na pola puta što od Kanfanara vodi prema Dvigradu, nalaze se ruševine benediktinskog samostana Sv. Petronile. Izgrađen je velikim utjecajem sv. Romualda koncem X. st. Teren oko njega se nekad (u prijevodu) zvao Velika straža a dolaskom Slavena Vela varda. Samostan je u svoje vrijeme imao velike površine zemljišta na teritoriju Dvigrada i Svetlovreča a imao je i prava nad samostanom benediktinki Sv. Stjepana kraj Poreča.

U kronici doznajemo da je 1277. god. biskup Petar Porečki dobio od pape Aleksandra III. U traktatu o miru s imperatorom Federikom Barbarosom, manastir Sv. Petronile.

Posljednji opat napušta samostan Sv. Petronile 1410. god. i seli u samostan Sv. Stjepana koji je bio prazan jer je tkz. morija 1404. odnijela živote svih benediktinki. Crkva Sv. Petronile, čije ostatke danas još vidimo, iz XIII. su st., a u njoj se misilo do početka XVIII. st. Kasnije, kada joj pada krov, postaje kanfanarcima mjesto gdje ukapaju svoje mrtve do 1893. kada biva izgrađeno novo (današnje) groblje.

Crkva Sv. Petronile bila je trobrodna sa vanjskom četvrtastom apsidom a do nje se još mogu vidjeti ostaci cisterne.

Anton Meden

GPS kordinate lokacije: 45o07’19.28”N – 13o49’11.66”E