KANFANAR — U Kanfanaru je u subotu bila osnivačka skupština Udruge za očuvanje i promociju pučkog naslijeđa »Dvegrajci«, a sudjelovali su stručnjaci za arheologiju, povijest i muzeologiju. Među ostalima sudjelovali su Tihana Fabijanić-Stepinac, predsjednica Istraživačkog centra Motovun, msgr. Anton Hek, ravnatelj Pazinskog kolegija klasične gimnazije, mr. Jakov Jelinčić, ravnatelj Povijesnog arhiva Pazin, Ondina Krnjak, predstavnica Arheološkog muzeja Pula, Marino Baldini, ravnatelj Zavičajnog muzeja Poreč i Šime Vidulin, predsjednik Gospodarske komore Istarske županije.

Područje općine Kanfanar kod Rovinja riznica je spomenika prošlosti. Najpoznatiji srednjovjekovni grad Dvigrad, koji je u 17. stoljeću izumro od kuge, imao je statut još u 14. stoljeću, a još danas čeka prevođenje i obradu. Iduće godine Kanfanar slavi 900 godina spominjanja u starim zapisima.

Pokretač Udruge i okupljanja istarskih stručnjaka jest predsjednik Osnivačke skupštine i zaljubljenik u prošlost Kanfanara Antun Meden, koji će vjerojatno biti i predsjednik Izvršnog odbora Udruge.

Franjo Žeravica – Večernji list