MARUŽINI – U Maružinima kod Kanfanara održana je druga po redu »Marijada 2005.«. Cilj ovog okupljanja imenjakinja, osim potvrde kako je Marija jedno od najučestalijih ženskih imena Istre, je i pokazati njihovu darovitost, posebice kada je u pitanju napisana domaća besida.

»Na ideju da na jednom mjestu okupim darovite Marije Istre, došla sam spontano tijekom manifestacije »Verši na šterni« uvidjevši koliko se veliki broj Marija bavi poezijom i književnošću. Lani smo se tako nas nekoliko Marija okupile u Maružinima, recitirale svoj stihove posjetiteljima i obećale tiskati vlastitu knjigu pjesama«, kaže inicijatorica projekta »Marijada« Marija Sošić. Obećano – ispunjeno. Ove je godine na drugoj »Marijadi« promovirana zbirka pjesama devet Marija – Banko, Blagonić, Družeta, Kovač, Maretić, Pogorilić, Palacjol, Ribarić i Sošić – pod nazivom »Kolana besid«.

Svaka je od autorica, izuzev odsutne Marije Blagonić, recitirala svoje stihove, a zajedničku ocjenu same zbirke izrekao je Denis Kontošić, recenzent, naglasivši da je »Marijada« jedan iznimno lijep projekt koji je rezultirao objavljivanjem knjige koja ima za cilj očuvati domaću besidu i mnoge riječi spasiti od zaborava. Inače, istarske se Marije u svojim pjesmama bave malim, ali važnim životnim temama – djetinjstvom i odrastanjem, zavičajem, djecom, roditeljima, muževima, nonama i nonićima.

Njihove su pjesme tople, optimistične i pune unutrašnje intime.

Knjiga »Kolana besid« tiskana je uz pomoć Općine i Vijeća Kanfanara, Grada Rovinja i u nakladi Udruge za osnivanje i promociju »Dvegrajci«. Naslovnicu knjige likovno potpisuje Josip Pogorilić, a grafike izrađene u tušu koje krase zbirku nacrtao je Anton Meden. Uz stihove devet Marija, u knjizi se nalazi i sakralni pogovor o najpoznatijoj Mariji – Majci Božjoj – koju je napisao velečasni Simon Kvaternik.

Kako saznajmo od Marije Sošić, već sljedeće godine »Marijada« će bit proširena i sudjelovanjem Marija – umjetnica, koje će se predstaviti svojim likovnim i ostalim stvaralačkim sadržajima. Devet istarskih Marija u ime Kanfanara pozdravio je predsjednik Vijeća Anton Modesto, dok je svakoj od njih likovna umjetnica Olga Vicel poklonila oslikanu torbicu s cvijećem.

N. O. R. – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)