KANFANAR – Marijada ili Marija do Marije, manifestacija koja okuplja pjesnikinje po imenu Marija ove se godine održala u novotvorenoj galeriji Malenica. Na sedmom izdanju Marijade svoje su radove predstavile Marija Sošić iz mjesta Sošici, Marija Družeta iz Pomera, Marija. Maretić iz Žminja, Marija Palaziol iz Rovinja, Marija Pogorilić iz Ro-vinjskog Sela te Marija Ribarić iz Semići. Gost Marija bio je književnik VradimiroGagliardi koji je pročitao dio svojeg opusa na istrovenetskom dijalektu te na čakavštini.

Sve su se Marije predstavile čitanjem svoje poezije ili pripovijetka te u kratkim crtama predstavile zbirke i novije uratke. Program su uveličali i članovi KUD-a “Stjepan Žiža” iz Rovinjskog Sela – Ivona Knapić i Gabrijela Dobro-vić u utozi Luče i Mare, a Sandro Marić, Denis Modrušan i Denis Šturman bili su Jurina, Franina i Mate. Za kraj je svaka od pjesnikinja na svom narječju govorila što se u jesen obavlja u polju i kod kuće gdje se pokazalo svo bogatstvo koje čakavica nudi.

Prisutnima su se obratili načelnik Kanfanara Sandro Jurman te Anton Meden, predsjednik udruge za promociju i očuvanje kulturnog nasljeđa Kanfanarštine Dvegrajci. Program je vodila Gracijela Čehić, a na Marijadi je bilo i riječi o sljedećoj zbirci pjesama Marija “Kolana besid 4” koja će biti predstavljena dogodine, a u kojima će se naći novi stihovi koji osim domaće riječi promoviraju i sve što je dobro, lijepo i plemenito.

M. MEDIĆ – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)