KANFANAR – Dvegrajski zbornik, koji će se baviti temama iz lokalne povijesti Kanfanara, predstavljen je proteklog vikenda u galeriji Malenica. Uređuje ga i izdaje Udruga za očuvanje i promociju kulturne i prirodne baštine Dvegrajci iz Kanfa¬nara, predvođena Antonom Medenom. Planiraju ga izdavati svake godine, cilj im je potaknuti znanstvenike da intenzivnije istraže lokalnu povijest Kanfanara, a obraćaju se široj publici, osobito ljubiteljima zavičajne prošlosti.

Urednik ovog izdanja zbornika je Marko Jelenić, profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, član Dvegrajaca, koji je na predstavljanju naglasio da je zamisao objavljivati radove nastale u sklopu rada udruge, odnosno njihovih istraživanja, ali i šire. Radovi će obuhvaćati raspon od najstarije do najnovije prošlosti. Naglasio je da povijest sela treba istraživati, jer ona povezuje lokalno i globalno.

U prvom se broju nalaze dva rada Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, koji je zabilježio nove natpise na glagoljici na Kanfanarštini. Dosad su bile poznate dvije lokacije i 18 grafita, koje je zabilježio Branko Fučić, a sada je zabilježen 51 grafit na četiri lokacije. Komšo je autor i teksta o pećinama na području Kanfanara, koji ukazuje na raznovrsnost i bogatstvo nalaza i nalazišta rane povijesti. Riječ je o pet nalazišta – Dvojnoj pećini, pećini Skandališta, Abrija kod Skandališta, Abri Šeraja i najpoznatijoj, Romualdovoj pećini.

Željko Bistrović, konzervator u Konzervatorskom odjelu u Puli i stručni savjetnik Ministarstva kulture, autor je rada koji prezentira crkvu sv. Marije od Sniga u Maružinima te nove spoznaje do kojih su došli tijekom njena restauriranja. Ova je crkva predstavljena kao najvrjedniji srednjovjekovni spomenik Kanfanarštine. Marko Jelenić piše o crnim godinama Kanfanara – smrtnosti i gladi u prvoj polovici 19. stoljeća.

Anton Meden predstavlja crkve u dvigradskoj općini kroz povijest, a u svom istraživanju detektirao je 41 crkvu koja se nalazila i još se nalazi na ovom području. Predgovor njegovom radu napisao je Željko Bistrović. Meden je autor i rada o novootkrivenim mjestima, gradinskim naseljima i obitavalištima na području općine, koji je nastao zahvaljujući višegodišnjim istraživanjima na Kanfanarštini.

Sažeci svih radova prevedeni su na talijanski jezik, a prošli su i stručnu recenziju, pri čemu su recenzenti bili Klara Buršić-Matijašić, Kristina Mihovilović, Željko Bistrović, Miroslav Bertoša i Martina Barada.

Osim autora radova, u Uredničkom odboru su i David Meden, Olga Vicel, Marija Sošić, Vilma Unukić te Ante Matan.

Jelenić i Anton Meden zahvalili su svima koji su po¬mogli u izdavanju zbornika, u koji su uvršteni i prikazi, izvješća i ocjene radova. U ovom je broju Marko Jelenić pisao o Dvigradskom statutu iz 15. stoljeća, koji je objavljen 2007. godine u suradnji Dvegrajaca i Državnog arhiva u Pazinu kao izdavača, a čija je osnovna obilježja opisao Jakov Jelinčić, te o zborniku radova pod nazivom “Kanfanar i Kanfanarština”, izdanom 1998. godine. Ri¬ječ je o radovima nastalim u povodu 900. obljetnice prvog pisanog spomena Kan¬fanara.

Dva su razloga zašto sam nakon toliko vremena odlučio pisati o ovom zborniku – jedan je to što je on zapravo preteća ovog današnjeg zbornika, a drugi je činjenica da je i nakon toliko godina njegova svježina ostala netaknuta, zaključio je Jelenić.

Knjigu je u 250 primjeraka tiskala izdavačka kuća Ježtisak iz Pazina, naslovnicu je osmislio David Meden, a glavni je pokrovitelj Općina Kanfanar.

Svi su prisutni dobili zbornik kao božićni poklon, čime se ova udruga zahvalila svima koji su im pomogli.

Mihaela MEDIĆ – Glas Istre, srijeda, 21. prosinca 2011.

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)