Sv. Romuald ugrađen u duhovne korijene našeg kraja

LIMSKI KANAL – Dvjestotinjak ljudi okupilo se u subotnje jutro u Limskom kanalu kako bi u svakom slučaju na poseban način obilježili tisućitu godišnjicu dolaska sv. Romualda u Istru. Proslavu je otvorio kanfanarski župnik Zorko Ritoša podsjetivši na dolazak sv. Romualda lađom iz Poreča u Lim.

Vjeruje se da je sv. Romuald rođen u Ravenni 952. godine gdje je dvadeset godina kasnije i zaređen. U Poreč je stigao 1001. godine i smjestio se u Limu na području u posjedu njegove obitelji. Povukavši se iz samostana Sv. Mihovila u Kloštru kojeg je sam osnovao, Romuald je krenuo nešto niže, prema špiljama, ali je tu bio ometan pa je prešao na južnu obalu Limskog kanala i smjestio se u špilju, danas otvorenu za posjetitelje. U Limu je boravio do 1005. godine kada je na nagovor svoje subraće eremita iz Biforca otplovio s njima.

Cijelog svog života sv. Romuald je nailazio na brojna iskušenja, ali im se uvijek odupirao i ostajao na svom putu, putu Boga. Umro je 19. lipnja 1027. godine. Romualdov dolazak u Limski zaljev prikazan je u ležernom i zabavnom igrokazu kojeg je osmislila Marija Šošić, učiteljica iz Kanfanara. Romuald je po dolasku u Lim susreo istarskog pastira pitavši ga gdje bi mogao živjeti, a pastir.Tone, oduševljen njegovom pojavom (»još se nis sta na tako štabelega čovika«), rado mu je pomogao i pokazao špilju. Upravo zbog svoje ležernosti, ali i glume (posebno pastira Toneta) igrokaz je razveselio i starije i mlađe posjetitelje. U prvom dijelu programa nastupio je i crkveni zbor Rovinjskokanfanarskog dekanata.

Koncelebriranu svetu misu koja je uslijedila predvodio je porečkopulski biskup mons. Ivan Milovan, a među brojnim svećenicima bio je i biskup u miru Anton Bogetić, koji se prije nekoliko dana vratio iz Tajvana. Uputivši pozdrav okupljenima, biskup Milovan je naglasio kako je u organizaciju proslave uloženo puno truda i priprema, a za Romualda je rekao da je ugradio sebe u duhovne korijene našega kraja. Premda najavljeni, predstavnici crkvenog reda Kamaldoljana iz Italije i Poljske nisu došli na proslavu, a neslužbeno saznajemo da trenutno imaju četrnaestodnevnu klauzuru jer se pripremaju za obilježavanje godišnjice Romualdove smrti. Nesvakidašnju proslavu organizirala je Neva Sujević, a suorganizatori su Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za trgovinu i turizam, Udruga »Dvegrajci« i crkva Sv. Silvestra iz Kanfanara.

D. DOBRILA – Glas Istre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *