KANFANAR – Predstavnici kanfanarske Udruge za zaštitu kulturne baštine »Dvegrajci« s predsjednikom Antunom Medenom već godinama upozoravaju na teško stanje napuštenog srednjevjekovnog grada Dvigrada koji je prepušten zubu vremena i propada. Međutim, iz »Dvegrajaca« prošlog mjeseca stiglo je još jedno alarmantno upozorenje da nepoznate osobe prekopavaju susjedni grad Parentin koji je u ratovima razoren još u ranom srednjem vijeku, ali nikada nije u dovoljnoj mjeri istražen pa, vjerojatno, u svojoj »utrobi« krije vrijedne arheološke ostatke.

To je, najvjerojatnije i ponukalo »gusare arheologe« da se late posla i počnu s kopanjem. Čak su dopremili i manji agregat za struju koji im omogućuje rad noću, daleko od znatiželjnih očiju.

No, nekoliko iskopanih jama i njihov alat pronašli su pastiri i prijavili Udruzi »Dvegrajci«, koja je potom obavijestila Zavičajni muzej u Rovinju u čijoj je nadležnosti Parentin.

Prema riječima kustosa Muzeja Damira Matoševića, u dva navrata su stručnjaci Arheološkog muzeja Pula i rovinjskog Zavičajnog muzeja s policijom obišli Parentin, otkrili alat, agregat za struju i osam iskopanih rupa što očito kazuje da samozvani arheolozi tragaju za nepoznatim blagom. O nalazima je izviješćena policija koja je poduzela istragu i još uvijek traga za počiniteljima.

N. O. R. – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)