KANFANAR – Na pročelju zvonika župne crkve sv. Silvestra otkrivena je spomenploča uz 60. obljetnicu mučeničke smrti sluge Božjega Miroslava Bulešića. Brončani reljef s likom nekadašnjeg kanfanarskog župnika, utisnut u spomenploču, izradio je Anton Meden, a otkrio ju je Vjekoslav Milovan, koji vodi biskupski proces za Bulešićevu beatifikaciju. Milovan, koji je s Bulešićem službovao u Pazinskom sjemeništu, rekao je da je mladi svećenik iz Čabrunići, odrastao u skromnoj obitelji. Svi koji su radili s njim svjedoče da je bio iskren i otvoren, pun Duha Božjega, pa je poput apostola zdušno radio na duhovnoj izgradnji i sebe i vjernika.

Njegovo djelovanje, završeno mučeničkom smrću, odjeknulo je ne samo u Istri, već i u cijelom kršćanskom svijetu, o čemu će svjedočiti nekoliko stotina svećenika koji će se okupiti u Svetvinčentu uz njegov grob, rekao je Milovan. Napomenuo je da će Bulešićev lik na zvoniku biti uz spomenploču njegovom davnom prethodniku, velikom piscu i prosvjetitelju Franji Glaviniću.

U prigodnoj svečanosti, koju je pratio nastup župnog zbora i molitva koju je vodio novi kanfanarski župnik Alejandro Castillo, Josipa Marić je govorila o životnom putu Miroslava Bulešića. Rođen je 1920., a zaređen za svećenika 1943. godine. Kraja rata dočekao je kao župnik Bademe, da bi na jesen 1945. bio premješten u Kanfanar, u kojem je nastradao njegov prethodnik Marco Zelco, kojeg su Nijemci objesili na središnjem trgu.

Mnogi se i danas sjećaju s kakvom se revnošću dao na duhovnu obnovu župe, koja je dvije godine bila bez svećenika. Organizirao je pučke misije, uveo crkveno pjevanje na hrvatskom jeziku, redovito odlazio misiti u Barat i Sošice, pomagao siromahe i nevoljnike te posebno radio s mladima.

Kanfanaru se vraćao i kad je postavljen za zamjenika ravnatelja Pazinskog sjemeništa. Tjedan dana nakon posljednje takve svetkovine u Kanfanaru, 24. kolovoza 1947. mučenički je ubijen nakon krizme u Lanišću, gdje se nalazio kao pratilac Jakova Ukmara prilikom dijeljenja krizme. Pokopan je u župnoj crkvi u Svetvinčentu.

Marija Sošić je na svečanosti pročitala svoju molitvu mučeniku Miroslavu Bulešiću, kojeg je nazvala stup vjere za treće tisućljeće. Rozana Mikulić je pak izrecitirala pjesmu »Don Miro« Daniela Načinovića, posvećenu mučeniku.

A. Pokrajac – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)