KANFANAR – U akciji proljetnog čišćenja članovi udruge za očuvanje i promicanje kulturne baštine Dvegrajci očistili su malu baziliku iz 5. stoljeća koja se nalazi nedaleko od starog dvigradskog groblja na predjelu Kacavanac. Lani smo očistili Maklavun koji su potom posjetili znanstvenici i arheolozi koji su sudjelovali na znanstvenom skupu o bakrenom i brončanom dobu u Bologni, rekao nam je predsjednik udruge Anton Meden.

Udruga, koja je osnovana 1996. godine i ima dvadesetak članova, bavi se i izdavaštvom. Ove godine planiraju izdati novu zbirku poezije s Marijade, manifestacije koja okuplja pjesnikinje iz Istre imena Marija. To će biti treća »Kolana besid«, a uslijedit će i objava popisa svih glagoljskih natpisa pronađenih na Kanfanarštini.

U suradnji s porečkom i pulskom biskupijom preslikat ćemo dvigradsku knjigu »Letnice«, nešto poput godišnjaka iz 15. stoljeća. Knjiga ima prekrasnu iluminaciju Svete Sofije i niz zanimljivih podataka. Osim toga objavit ćemo i prijevod rukopisa »Monumenta Ecclesiae Sanctae Sophiae«, nastalog od 10. do 18. stoljeća, o značajnijim zapisima koji također govore o zanimljivostima ovoga kraja, pojašnjava Meden.

Usto, članovi udruge bili su suizdavači »Dvigradskog statuta« te su povodom 900. obljetnice prvog spomena Kanfanara izdali knjigu »Kanfanar i Kanfanarština«.

Članovi, iako uglavnom amateri, djeluju kao svojevrsni kustosi na terenu, pronalaze nova i obilaze arheološka nalazišta te prirodne znamenitosti kojima Kanfanarština obiluje.

Želja nam je stvoriti kulturni centar koji bi služio kao primjer ostalim općinama kako da potiču očuvanje kulturne baštine. Nažalost, danas njene vrijednosti padaju u vodu ispred kapitala i stoga je naša zadaća i razlog postojanja upravo ukazivati na naša bogatstva te ih od tog kapitala zaštititi, istaknuo je Meden.

M. MEDIĆ – Glas Istre

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)