KANFANAR – Na svjetskoj izložbi cvijeća i krajobrazjie arhitekture u francuskom Nantesu, koja je jučer zatvorena, posjetitelje je posebno oduševila “istarska kampanja” s origmalriim kažunom u sredini, kojega je izradio inženjer pomorskog prometa Sead Šabanović iz Kanfanara.

Iako sam rođen i odrastao u Živinicama kod Tuzle, oduvijek me privlačilo more pa sam 1985. završio Višu pomorsku školu u Rijeci i 12 godina plovio na domaćim i stranim brodovima, sve do 1987. godine, kada sam sa suprugom u Kanfanaru doživio prometnu nesreću nakon koje smo obadvoje postali invalidi. Morao sam se odreći brodova i sada slobodno vrijeme provodim u uzgajanju voćaka, pčelarstvu i izradi kažuna, krušnih peći i “istarskih kampanja”, rekao nam je bosanski mornar koji se tek u Istri prvi put susreo s jajolikim poljskim kućicama, sazida-nima bez žbuke slaganjem škrilja istarskog vapnenca. U polju svoga punca vidio je ruševni kažun iz kojeg je izrastao hrast. Obnovio ga i tako otkrio hobi.

Jedna njegova mini-istarska kampanja stigla je čak i u Vatikan Papi, a jedna je i u Crkvi sv. Eufemije.

Ova velika, podignuta na izložbi cvijeća u Nantesu, bit će ovih dana pažljivo razmontirana, a želja je Seada Šabanovića najesen ponovno složiti svoj kažun i darovati ga domaćinu kao uspomenu na Devetu međunarodnu izložbu cvijeća i krajobrazne arhitekture.

Franjo Žeravica – Večernji list

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)