Već desetljeće Ministarstvo kulture, lstarska županija i Općina Kanfanar ulažu u istraživanje i obnovu srednjevjekovnog Dvigrada, nekad najmoćnijeg utvrđenog grada u središtu Istre. Grad su uništile kuga i malarija u 17. stoljeću, a napušten je 1631., kada je osnovan Kanfanar. Gradić umire, a tome pomažu i kradljivci. Nestaju kamenje, erte, ploče, krune. Nepoznati tragači za blagom mnogo su puta kopali po susjednom razrušenom gradu Parentinu i traže blago engleskog gusara Morgana. Legenda u njemu i danas je živa u selima.

Da bi zaustavili urušavanje i pustošenje najvrjednijeg spomenika srednjevjekovnog graditeljstva, Kanfanarci i Udruga za zaštitu kulturne baštine Dvegrajci, na čelu s općinskim načelnikom, Antonom Modestom i predsjednikom udruge Antonom Medenom, ulažu napore na tome da se Dvigrad spasi od daljeg propadanja i pretvori u vrijedan arheološki park.

Dosad su arheolozi pulskog Konzervatorskog zavoda zidine oslobodili makije i drveća, obnovili divovske kule na ulazu u grad i iskopali temelje brojnih kuća u kojima je do 17. stoljeća živjelo i do 1000 stanovnika. Urušavanje zidina nije prestalo, pa je na ulaz postavljen željezni portun i posjetiteljima zabranjen ulaz. Turisti ipak i dalje dolaze i traže druge prolaze kako bi ušli u mrtav grad i osjetili dah minulih vremena.

Osim Ministarstvu kulture i Županiji, za pomoć smo se obratili i regiji Veneto, koja nam je lani iz fonda za obnovu kulturne baštine iz doba Serenisime donirala 30.000 eura. Ove godine očekujemo još 50.000 eura kako bi mogli nastavili istraživanja unutrašnjosti crkve svete Sofije, zaštitnice Dvigrada, središnjeg trga i ostataka komunalne palače te otvoriti alternativni ulaz u zidine. Dvigrad želimo pretvoriti u arheološki park u kojem ćemo organizirati kulturne manifestacije, kao što je Festival rane glazbe, koji se, na žalost, još održava izvan Dvigrada, rekao je načelnik Anton Modesto.

FRANJO ŽERAVICA – Večernji list

By admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)